GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

Najveći open direktorij

Najveći open direktorij
DODAJ LINK

MAKE YOUR FREE WEB SITE

MAKE YOUR FREE WEB SITE
FAST and EXPRESS

petak, 2. siječnja 2015.

RECEPT ZA FRANCUSKU SALATU

RECEPT SLIKA ZA ISPRINTATI
Kratka povijest “Francuske salate”
Iako bise iz naslova dalo zaključiti da Francuska salata potječe iz Francuske to ipak nije tako.Ova ukusna salata koja krasi naše svečane stolove tradicionalno za Božić i Novu godinu nema apsolutno nikakve veze s Francuzima niti Francuskom državom....mnogi francuzi uopće neznaju o kojem se jelu radi kada im spomenemo FRANCUSKU SALATU.A tome je tako zato što Francuzi tu salatu nazivaju RUSKOM SALATOM (salade russe).Ako malo istražite njihove kulinarske web stranice pod naslovom “Ruska salata” često ćete naići na recepte koji imaju približno iste sastojke kao naša “Francuska salata”.

No u Rusiji ova salata ima opet drugačije ime i rusi ju nazivaju „SALATA OLIVIER“ koja je dobila ime po kuharu koji ju je osmislio 1860-ih god. a to je bio Lucien Olivier-glavni kuhar u tada renomiranom restoranu“Hermitage”u glavnom gradu Rusije-Moskvi.

Odmah potom što je kuhar Lucien Olivier osmislio recept za Francusku(Rusku) salatu,ova salata je postala najprepoznatljivije jelo restorana“Hermitage”u glavnom gradu Rusije-Moskvi i taj ORGINALAN RECEPT je bio strogo čuvano blago i poslovna tajna kuhara Lucien Olivier pa se ni dan danas ne zna točno kako se spremalo to popularno predjelo,prilog,salata. Ono što se sigurno zna je to da je ova salata sadržavala i : teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komadiće jastoga, kapare, male krastavce, tvrdokuhana jaja i sojina zrna. 


Danas se ova salata pravi i u drugačijim varijantama,kombinacijama i željama,svatko na svoj način i po svojem ukusu i želji pa stoga postoji mnogo razlićitih RECEPATA ZA FRANCUSKU ili RUSKU SALATU.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, jedan od Olivierovih pomoćnih kuhara pokušao se dočepati recepta na način i u vremenu dok je Olivier,sam, kao i obično pripremao dresing za salatu, pozvali su ga u vezi nekog hitnog slučaja što je Ivan Ivanov, njegov pomoćni kuhar, iskoristio i otprilike shvatio od čega se tajni recept sastoji. A potom je nakon nekog vremena otišao raditi u konkurentskom restoranu „Moskva“ gdje je posluživao skoro sličnu salatu s sličnim ukusom. Nakon toga, Ivanov je čak i prodao recept nekim izdavačkim kućama i salata se pomalo počela popularizirati svijetom. Sve to je rezultiralo nužnom promjenom sastojaka – sve što je bilo sezonsko ili preskupo je zamijenjeno pristupačnijim namirnicama i malo po malo,mic po mic...nastao je recept za„Francusku salatu“ kakvu danas poznajemo u našim krajevima.Ta inačica ove ukusne i popularne salate je bila nezaobilazno jelo na svečanostima u Sovjetskoj Rusiji a pogotovo na proslavama Nove godine... jer su se svi potrebni sastojci mogli nabaviti i u sred zime. 

Danas se mogu pronaći i puno egzotičnije namirnice u Francuskoj salati i ona i dalje ne gubi na popularnosti nego je iz godine u godinu sve popularnija salata na našim blagdanskim stolovima a pogotovo tokom Božića i Nove godine.Francusku salatu osim u našim krejevima i u Rusiji, često je jedu i u Iranu - gdje se ovoj salti dodaju i komadići piletine) te u Portugalu i u Španjolskoj.

Ova salata se u Francuskoj još naziva i “macédoine de légumes (MIJEŠANA SALATA OD POVRĆA)”, a razlog zbog kojeg vam to spominjem je upravo riječ macédoine što u prijevodu sa francuskog na naš znači“MJEŠAVINA” te se često koristi za salate miješanog tipa (npr. voćne salate).Francuska riječ macédoine(mješavina) podsjeća nas i na Makedoniju.Naime taj je naziv ušao u širu uoptrebu krajem 18.st. i koristio se tada isključivo za voćnu salatu a podsjeća i na raznolikost naroda u Aleksandrovom makedonskom carstvu.

































Nema komentara:

Objavi komentar

Pišite sva svoja pitanja,mišljenja i prijedloge za ovaj blog ovdje u ovaj obrazac,HVALA Vam puno,autor bloga Stipo Popić .

Wikipedia

Rezultati pretraživanja